سفر به تنگ چیتابه

1398/5/1

مختصات جغرافیایی

تنگ چیتابه در جوار روستای پراشکفت در مختصات جغرافیایی 30.707474 درجه شمالی و 51.274043 درجه شرقی روی نقشه واقع شده.

 

مشخصات

این تنگه زیبا از جاذبه های گردشگری شهرستان بویراحمد در استان کهگیلویه و بویراحمد محسوب میشه و سالانه گردشگران بسیاری رو از سراسر ایران به خودش جذب میکنه. تنگه در جوار روستای پراشکفت واقع شده و برخی مواقع به این نام هم شناخته میشه و در 45 کیلومتری غرب شهر یاسوج واقع شده. مردم پراشکفت از قوم لر بوده و به گویش لری بویراحمدی صحبت می کنند. پراشکفت از چندین ده تشکیل شده که شامل چیتاوه (چیتابه)، ده بزرگ، کلگه، چل محمد باقری، دره ی خانی و چال کوب و تل بن هست. تنگ چیتابه از جمله مناطقی هست که به عنوان هدف گردشگری شناخته شده و آب و هوای دل نواز و معتدلی داره. آب تنگه بسیار سرد است و به همین دلیل بهترین فصل سفر به منطقه فصول بهار و تابستان هست. وجود رودخانه کبگیان که به کارون سرازیر می شود و کوه های پوشیده از مراتع و درختان سرسبز جلوه ی زیبای خاصی به منطقه بخشیده. از جمله درختان موجود در منطقه می توان به بلوط ، بنه ، سیسه ، کله خونگ ، گیلاس کوهی (تگ) ، انجیر کوهی (کره تل) ، بادام کوهی ، کیکم و ... اشاره کرد و همچنین گیاهان دارویی مانند کنگر، بیلهر، ریواس ، قارچ ، بن سرخ (لیزک)، لوپو ،کارده، تره کوهی ، جاشیر ، موسیر، سیر ، آب اندول ، برنجاس (بومادران) ، درمه ، حلپه ، خاری ، پشموک ، خاکشیر ، انگیون ، کاسنی و ... هم در منطقه رشد میکنه. کشاورزی و دامداری و پرورش ماهی قزل آلا عمده فعالیت های مردم محلی رو تشکیل میده. به گفته ی اهالی منطقه قدمت روستای پراشکفت به سال 1100 شمسی برمی گرده که مهاجرت به این روستا انجام شده البته گفته شده که قبل از اون هم اهالی در منطقه بودن و آثار باستانی که در منطقه یافت شده این نظر رو تایید میکنه ولی قدمت دقیق مشخص نیست. نام‌گذاری این روستا به چندین دلیل می تونه باشه، چرا که این مکان به گونه‌های مختلف تلفظ می‌شه. پِرِشکفت (Preshkaft): مکانی که پر از اشکفت است. پراشکفت(Pareshkaft): مکانی در حاشیه اشکفت‌های فراوان. پیراشکفت(Pireshkaft): اشکفت‌هایی که مکان مقدسی برای پیران(بزرگان، کهنسالان و دراویش) بوده‌. در نظر داشته باشید که اگر قصد پیمایش تنگه رو دارید آب نوردی در پیش هست و باید جلقه نجات هم به همراه داشته باشد بخصوص برای ابتدا و انتهای تنگه.

 

مسیر دسترسی

مسیر اول: جاده اصلی که از مناطق اکبراباد – امامزاده مختار – منطقه زیبای سرآب بید (گویش محلی سروبی) به سمت چیتاب منتهی می شود.

مسیر دوم: جاده اصفهان – از پل روستای دارشاهی عبور کرده و از آنجا به سمت چیتاب منتهی می شود .

مسیر سوم: جاده اصفهان – از پل روستای گندی خوری به سمت روستای گردوه و پس از عبور از دره های بسیار زیبا معروف به تنگ به سمت چیتاب منتهی می شود .

مسر چهارم: از سمت جاده گچساران – ۱۵کیلومتری نرسیده به یاسوج – دشتروم – دلی خمسیر – کرکرزار به چیتاب که دارای جاده کوهستانی و مناطق بسیار زیبا می باشد .

مسیر پنجم: از سمت مارگون – امامزاده بی بی خاتونین – مناطق زیبای سرچنار و دمچنار به چیتاب منتهی می شود .

 

جاذبه های دیدنی و تفریحات

مناطق طبیعی: پوشش گیاهی زیبا و بکر منطقه که بسیار چشم نواز هست.

سد: سد جوزار که بسته به مسیر انتخابی در ابتدا یا انتهای تنگه قرار داره و برای شنا و شیرجه مکان مناسبی هست.

 

توصیه های شیراز پیک نیک

فصل بهار و تابستان بهترین فصل برای سفر به این منطقه هست. کفش مناسب آب نوردی همراه داشته باشید به همراه آب و آذوقه مناسب. هشدارهایی برای آسیب هایی که گردشگری به این منطقه وارد میکنه داده شده پس خواهشمندیم از شکستن شاخه درختان و آتش زدن مناطق خودداری کنید. از شکار گونه های جانوری و صدمه زدن به گونه های گیاهی منطقه نیز خودداری کنید تا برای آیندگان باقی باشن. در طبیعت منطقه زباله نریزید.